یک همایش ضعیف برای یک آموزگار بزرگ
روز پنج شنبه 12 دی ماه همایشی برای بزرگداشت مقام مرحوم آیتالله سید محمد محقق داماد یزدی با عنوان آموزگار فقاهت برگزار شد. همایشی که به فرموده رهبر انقلاب برگزاری آن دیر هم شده بود. هدف این همایش بزرگداشت مقام استادی بود که خود صاحب یک مکتب فکری فقاهتی است و بسیاری از مراجع، علما و فضلای فعلی حوزه علمیه قم تربیت شده مکتب فکری او هستند. اما برگزاری این گردهمایی متاسفانه با اشکالات زیادی همراه بود و با شخصیت و دستگاههای برگزار کننده مراسم تناسبی نداشت.
سالن همایش بسیار کوچک و محدود بود و به هیچ وجه گنجایش میهمانان را نداشت. افراد بسیاری بدون صندلی ماندند و برخی هم برای این که بزرگترها اذیت نشوند جایشان را به ایشان دادند.
در حاشیه همایش هیچ گونه بروشور یا کتابچهای که معرف شخصیت، آثار، اساتید و شاگردان مرحوم آیت الله داماد باشد توزیع نمیشد. شرکت کنندگان تقریبا هیچ دستاورد روشنی از این همایش نداشتند. در سخنرانیها معمولا به کلیات و یا مسائل تخصصی اشاره میشود ولی هیچ اطلاعات پایهای به کسی ارائه نمیشود. این که ایشان متولد و متوفای چه زمانی بودند؟ در چه سالی به قم آمدند و ... . ظاهرا بناست ما همیشه گرفتار افراط و تفریط باشیم، گاه همایشی برگزار میشود که بر سر هدیههای جانبی آن ازدحام و حتی نزاع میشود و یا مثل همایش آموزگار فقاهت حتی از معرفی شخصیت مورد تجلیل هم پرهیز میشود.
در پیامک دعوت به همایش نوشته شده بود سالن علامه طباطبایی، روبه?روی گلزار شهدا. در حالی که فاصله زیادی بین سالن و گلزار شهدا وجود دارد. افراد متعددی را مشاهده کردم که در خیابان منتهی به محل همایش با پرسوجو از شهروندان دیگر دنبال آدرس میگشتند. در نزدیکی سالن هیچ تابلویی برای راهنمایی افراد وجود نداشت.
و از همه مهمتر آنکه گویا برای برگزاری این همایش زمینهسازی نشده بود و محققان حوزوی برای مقالات فراخوان نشده بودند. میتوان تصور کرد که تنگناهای مالی و نیز اصرار بر صرفهجویی و عدم اسراف از موانع برگزاری بایسته این همایش بوده باشد، ولی حتما در میان نویسندگان حوزوی و علاقمندان و شاگردان این استاد بزرگ حوزه علمیه قم، افرادی یافت میشدند که سطوری چند در پاسداشت مقام این فقیه عالیمقام بنویسند و چشمداشتی هم نداشته باشند.